Akadálymentesség a weboldalon

Önkormányzatok figyelem!

A KLIKKENTER program segítségével folyamatosan igyekszünk megoldani egy nagyon fontos Önkormányzatokra vonatkozó jogszabályt!

Melyik is ez?

A 2018. évi LXXV. törvény, melyet sokan csak "akadálymentességi törvényként" emlegetnek.

"A közszférabeli szervezet honlapját és mobilalkalmazását úgy köteles kialakítani és folyamatosan működtetni, hogy a felhasználók számára akadálymentesen érzékelhető, kezelhető, érthető és informatikai szempontból stabillegyen."

(Idézet a 2018. évi LXXV. törvényből)

 

"De a mi honlapunkon már van ilyen sárga izé, akadálymentesek vagyunk..."

... Na igen... ez a probléma.

Sárga karika, három fekete pötty. Mi is ez?

- Ezzel a jellel jelölték régen Németországban a szellemi betegségben szenvedő embereket. Ez az ikon nem az akadálymentesség jele, nincsen hozzá semmi köze. Ez csak Magyarországon terjedt el, mert valaki egyszer bevezette és elkezdték átvenni. Sajnos sok "nagy" honlapon is lehet találkozni ezzel a jellel de tudni kell, hogy az akadálymentességhez nincs köze.
 

Az Önök Önkormányzata is rendelkezik ilyen ikonnal és ha rákattintunk, akkor átvált egy másikra nézetre. Ez akadálymentes?

- Nem, ez abszolút nem akadálymentes.
 

Akkor mi az akadálymentes?

- Az akadálymentes weboldal lényege, hogy a honlap logikailag úgy van felépítve, hogy kompatibilis a vakok és gyengénlátók által használt kiegészítő szoftverekkel.
 

Nagyon fontos - Az akadálymentes weboldal esetén nincs nézetváltás, minden integrálva történik!

 

A KLIKKENTER szoftver esetében ezeket mind figyelembe vettük és folyamatosan igyekszünk minél inkább a jogszabályi kötelezettségnek megfelelni! A szoftver készítése során folyamatosan konzultáltunk hazánk egyik legismertebb akadálymentességgel foglalkozó szakemberével, aki a Nemzetközi Akadálymentességi Szakértők Egyesületének (International Association of Accessibility Professionals) is tagja. Az IAAP központja az Egyesült Államokban, Georgia-ban található.